Khasiat Cakar Ayam

.


Tempah web Jualan/Affiliate/ MLM System... klik sini


Pengenalan

 • Divisi : Pteridophyta
 • Kelas : Lycopodiinae
 • Bangsa : Selaginellales
 • Suku : Selaginellaceae
 • Marga : Selaginella
 • Jenis : Selaginella doederleinii Hieron.
 • Nama lokal : rumput solo, cemara kipas gunung, Shi shang be (China).
Tumbuhan paku-pakuan ini tumbuh pada tebing, jurang, dan tempat-tempat teduh yang berhawa dingin.
 • Batang tegak, tinggi 15 – 35 cm, keluar akar pada percabangan.
 • Daunnya kecil-kecil, panjang 4 – 5 mm, lebar 2 mm, bentuk jorong, ujung meruncing, pangkal rata, warna daun bagian atas hijau tua, bagian bawah hijau muda. Daun tersusun di kiri kanan batang induk sampai kepercabangannya, yang menyerupai cakar ayam dengan sisik-sisiknya.
Sifat dan Khasiat Cakar Ayam :
 • Rasa : Manis
 • Sifat : Hangat, masuk meridian paru, hati dan lambung.

Khasiat

Tanaman ini berkhasiat untuk menghilangkan panas dan lembab, melancarkan aliran darah, antitoksik, antineoplasma, penghenti pendarahan (hemostatis) dan menghilangkan bengkak .
Penyakit Yang Dapat Diobati : Kanser paru-paru , Bronkhitis, Radang paru-paru, Tonsilis, Batuk , Koreng; Hepatitis , Perut busung , infeksi saluran kencing, Tulang patah; Reumatik;
Manfaat dan Khasiat Cakar Ayam :
 • Chorioepithelioma, choriocarcinoma, kanker nasopharynx, kanker paru.
 • infeksi saluran nafas, bronchitis, radang paru (Pneumonia), tonsilitis.
 • Batuk , serak, koreng.
 • Hepatitis , cholecystitis, cirrhosis (Pengecilan hati), perut busung (ascites), infeksi akut saluran kencing.
 • Tulang patah (fraktur), rheumatik.
Herba Cakar Ayam
Data Badan Kesihatan Dunia ( WHO ) menyebutkan 16 % kanser pada perempuan adalah kanser payudara . Penyakit mematikan itu terdedah menyerang perempuan yang mempunyai riwayat kanser payudara dalam keluarga , tidak pernah melahirkan , tidak pernah menyusui , mengandung pertama kali pada usia minimum 36 tahun , haid pertama pada usia 13 tahun , dan menopause di atas usia 50 tahun . Setiap tahun jumlah pesakit kanser payudara terus meningkat . Itulah sebabnya pelbagai kajian berupaya mencari ubat mujarab untuk mengatasi kanser payudara .
Salah satu herba andalan untuk menjinakkan penyakit maut itu adalah cakar ayam Selaginella sp . Hasil penyelidikan Sri Abdullah SFarm Apt MSi dari Pusat Penyelidikan Kimia LIPI , membuktikan ekstrak cakar ayam mampu mematikan sel kanser payudara . Penyelidikan itu sebagai langkah awal agar cakar ayam diiktiraf sebagai herba terstandar seperti disyaratkan Badan Pengawasan Obat dan Makanan ( BPOM),” kata alumni Universiti Gadjah Mada itu .
Dalam kajian itu Abdullah menggunakan Selaginella plana .
Cakar ayam terdiri atas sekurang-kurangnya 18 spesies yang mengandungi sebatian aktif relatif sama . Ke 18 spesies itu terdapat di Pulau Jawa , sedangkan di pulau lain belum ada penyelidikan . Pada umumnya cakar ayam mengandungi 23,04 % flavonoid . Abdullah mengeluarkan daun cakar ayam dengan menenggelamkan seluruh bahagian tanaman kering dalam 96 % etanol selama 72 jam . Ia lalu mengevaporasi turasan pada suhu 40 C hingga menghasilkan ekstrak .
Pada peringkat awal kajian , Abdullah menguji tahap keselamatan cakar ayam bagi tubuh . Ia memberi pengambilan ekstrak cakar ayam pada mencit . Hasilnya , cakar ayam terbukti selamat penggunaan . Nilai LD50 ( Lethal Dose ) mencapai 1,000 mg per kg berat badan mencit atau setara 27 kg pada manusia dengan berat badan 70 kg . Artinya , cakar ayam akan membahayakan tubuh bila pesakit sekali mengambil 27 kg paku rane sebutan cakar ayam di daerah Jawa Barat .
Selanjutnya Abdullah menguji inhibitory concentration ( IC) 50 ekstrak cakar ayam terhadap 96 kultur sel MCF 7 , sel kanser payudara yang tahan terhadap kemoterapi . Nilai IC50 menunjukkan tahap kepekatan ekstrak untuk menghazmbat atau mematikan 50 % sel uji . Hasil kajian menunjukkan nilai IC50 mencapai 61 μg / ml . Artinya , dengan kepekatan 61 μg / ml , ekstrak cakar ayam mampu menghalang atau mematikan 50 % sel kanser .
Bagaimana duduk perkara cakar ayam mematikan sel kanser ?
Menurut Abdullah keampuhan cakar ayam menumpaskan sel kanser berkat kandungan flavonoid , biflavonoid , feonolik , alkaloid , dan lignan . Kompaun aktif itu mencetuskan sel kanser bunuh diri alias apoptosis . Pada sel normal apoptosis terjadi dalam jangka waktu tertentu ; sedangkan pada sel kanser mekanisme itu tidak terjadi . Akibatnya , jaringan yang terkena sel kanser tumbuh berleluasa , kata ibu satu anak itu . Apoptosis yang terjadi akibat pemberian cakar ayam mencapai 20,67 %.
Abdullah juga menguji khasiat daun cakar ayam pada sel T47D , sel kanser payudara yang sensitif terhadap agen kemoterapi . Hasilnya lebih menggembirakan . Nilai IC50 lebih kecil , yakni 7,03 μg / ml , ketimbang terhadap MCF 7 Semakin kecil nilai IC50 , maka semakin kuat khasiat suatu herba . Artinya dengan dos rendah saja , herba cakar ayam mujarab mengatasi kanser payudara .
khasiat cakar ayam 3
Meski terbukti mampu mematikan sel kanser , Abdullah menyarankan agar pesakit mengambil cakar ayam sebagai herba pendamping untuk membantu rawatan perubatan . Ekstrak cakar ayam mampu meningkatkan prestasi ubat ubatan kanser , mengurangkan kesan sampingan kemoterapi , serta mematikan sel kanser ,” ujar penyelidik yang meneliti khasiat cakar ayam sejak 2010 itu .
Di kalangan herbalis cakar ayam sebenarnya bukan pendatang baru . Herbalis di Yogyakarta , Lina Mardiana , kerap menetapkan kerabat paku pakuan itu sebagai herba pendamping dalam rawatan kanser . Ia memadukannya dengan benalu teh . Peratusan cakar ayam sekitar 20 %,” kata Lina . Tanaman yang tumbuh di tempat lembap itu boleh menggantikan peranan rumput mutiara Hedyotis corymbosa dalam ramuan kanser .
Herbalis di Tangerang Selatan , Provinsi Banten , Lukas Tersono Adi , juga kerap menggunakan cakar ayam sebagai bahan ramuan untuk beberapa jenis kanser . Untuk rawatan kanser payudara , misalnya , ia menggabungkan cakar ayam dengan daun kelor . Kelor berguna untuk merangsang pertumbuhan semula kelenjar payudara ,” kata Lukas . Untuk kanser paru paru , cakar ayam berpadu dengan daun sudu Plantago mayor , Andrographis paniculata , dan pegagan Centella asiatica .
Cakar ayam berperanan sebagai peluruh dahak alias espektoran , sambiloto sebagai antivirus , dan pegagan untuk memulihkan semula sel . Lukas menganjurkan penggunaan usia sebutan cakar ayam di Ambon dalam bentuk daun segar yang telah dikeringanginkan . Dosnya segenggam daun segar atau setara 30 50 gram sediaan kering . Rebus seluruh bahan dalam 3 gelas air hingga tersisa 1.5 gelas . Habiskan air rebusan dalam sehari dan biarkan cakar ayam mencakar cakar kanser payudara .
Menurut Herbalis Klinik Karyasari , pada dasarnya segala jenis tumbuhan yang bermanfaat mengubati mempunyai fungsi memperbaiki jaringan tubuh , metabolisme . Sehingga tumbuhan ubat tidak hanya boleh menyembuhkan penyakit , namun juga boleh memperbaiki metabolisme tubuh .
Pemberian cakar ayam pada anak dapat menambah nafsu makan kerana fungsinya untuk memperbaiki pencernaan , dengan air rebusan daun cakar ayam , tapi sekarang ini ekstrak cakar mudah didapati . Jadi lebih mudah memberikannya pada anak agar nafsu makannya bertambah ,” ujar Tati .

Contoh Pemakaian :

Rebusan : herba kering sebanyak 15 30 g , untuk kanser 50 100 g . Bahan tersebut direbus dalam 5 gelas air dengan api kecil selama 3 4 Setelah sejuk air rebusannya diminum beberapa kali hingga habis dalam sehari .
Untuk pemakaian luar : herba segar dipipis , lalu ditempelkan ke tempat yang sakit . Digunakan untuk rawatan reumatik , koreng , patah tulang dan luka berdarah

Berdasarkan pelbagai literatur yang mencatat pengalaman secara turun temurun dari berbagai negara dan daerah , tanaman cakar ayam boleh menyembuhkan penyakit penyakit:

Kanser termasuk rahim , nasopharynx , paru , chorioepithelioma , choriocarcinoma . Ambil cakar ayam sebanyak 60 gram . Rebus selama 3 4 jam dengan api kecil , minum setelah sejuk .
Jangkitan saluran nafas ( batuk , radang paru , radang amandel atau tonsilitis , serak , bronchitis ). Ambil tanaman lengkap 30 gram , direbus , minum .
Jari tangan bengkak . Dilumatkan , tempel ke tempat yang sakit .
Tulang patah termasuk fraktur dan rematik . Ambil tanaman 15 30 gramkering direbus , minum . Untuk ubat luar dilumatkan dan ditempelkan ke tempat yang patah , bila patahnya tertutup dan kedudukan tulang baik .
Hepatitis , cholecytitis , cirhosis ( pengecilan hati ), perut busung ( ascites), jangkitan akut saluran

Lagi info tentang herba :

 • pokok cakar ayam
 • daun cakar ayam
 • cemara kipas gunung
 • daun kenikir
 • nama lain daun cakar ayam menurut jawa
 • pokok cakar ayam dan nama sentifik
 • pokok cakar ayam kat malaysia
 • pokok jari ayam
 • pokok patah patah ayam

.


Tempah web Jualan/Affiliate/ MLM System... klik sini