Epimedium – Pokok Miang Kambing

Epimedium: Tumbuhan yang Membuat Kambing Jadi “Horny”

juga dikenali sebagai : rumput tanduk kambing, Pokok Miang Kambing

PENGENALAN
Epimedium mempunyai sejarah yang lama di China, yang mana khasiat perubatan pertama dicatatkan pada 2,000 tahun lalu di Shen Nong Canon of Herbs. Orang Cina merujuk herba ini sebagai perangsang nafsu berahi yang berkesan untuk lelaki dan wanita.

Dalam ilmu perubatan Cina, Epimedium juga digunakan untuk merawat masalah buah pinggang , sendi, limpa dan sakit belakang tetapi ianya lebih mempunyai nilai kepada tahap berahi yang tinggi. Sebahagian kandungan yang terdapat di dalamnya adalah flavoid, polisakarida, icariin, sesquiterpenes, fenolik dan penythylol glycosides, ionones, sterols dan alkoloid yang dipanggil magnaflorin.

Pengobatan tradisional Cina mungkin adalah tradisi pengobatan tertua di dunia. Kitab Obat Klasik Kaisar Kuning “Huang Ti Nei Qing Su Wen” sebagian isinya dapat ditelusuri hingga ke zaman dinasti Shang (sekitar 1513-1028 SM), lebih dari 3000 tahun yang lalu. Kitab itu mungkin adalah buku medis tertua yang masih ada. Dalam teks-teks medis kuno Cina lainnya, ribuan tanaman dengan berbagai resep berbeda juga dijelaskan.

Namun, ada sebuah tanaman yang dirahasiakan dalam kitab-kitab itu selama berabad-abad. Namanya pun membuat penasaran, yaitu “rumput kambing terangsang” ( horny goat weed ). Nama latinnya Epimedium sagittatum . Konon menurut cerita, tumbuhan itu ditemukan oleh seorang gembala yang melihat peningkatan aktivitas seksual di antara kawanan kambing-kambingnya setelah memakannya. Para sishe Cina menyebutnya sebagai salah satu tumbuhan yang paling kuat untuk mengatasi impotensi dan frigiditas, meningkatkan libido seksual dan menormalkan haid.

Sejak beberapa tahun terakhir, tanaman ini banyak menarik minat penelitian di dunia Barat. Beberapa produk herbal modern berbasis tanaman ini pun kini telah diproduksi dalam bentuk tablet atau kapsul, kadang-kadang dikombinasikan dengan afrodisiak alami lainnya seperti kulit pohon Yohimbe ( Pausinistalia johimbe ), Tongkat Ali atau Pasak Bumi ( Eurycomae longifoliae ), Tribulus ( Tribulus terrestris ), Saw palmetto ( Serenoa repens ), dan Maca ( Lepidium meyenii ).

Kegunaan Epimedium
Epimedium dipercayai mempunyai nilai perangsang berahi yang paling tinggi bagi kegunaan lelaki dan wanita. Kandungan flavoid dikatakan berupaya meningkatkan stimulasi kepada deria rasa, terutamanya di bahagian kelamin dan kegunaannya dikatakan membantu meningkatkan kemahuan seksual selain bertindak untuk aktiviti “copulation” dan tahap hormon testeron. Testeron merangsang bahagian tengah minda yang menggalakkan tingkah laku seksual kepada lelaki dan wanita. Beberapa kajian yang dijalankan telah membuktikan tindakbalas yang dilakukan oleh Epimedium, malahan dilihat dapat membantu kualiti seks individu dan disarankan kepada wanita yang mengalami keadaan dingin seks. Ianya juga dipercayai meningkatkan tahap prestasi seksual kepada pesakit yang menjalani hemodialisis akibat kegagalan fungsi ginjal. Walaupun tidak dapat difahami bagaimana Epimedium ini bertindak secara khusus, ianya mungkin disebabkan enzim yang dipanggil acetylcholinesterase yang membantu penghantaran sel neuro cholinergic yang dikaitkan dengan keinginan seksual dan semestinya tumbuhan ini digunakan sejak berzaman untuk mengembalikan keinginan seksual kepada lelaki dan wanita.

PENGGUNAAN

Kajian mendapati untuk hasil yang lebih baik hendaklah mengamalkan (2-4 cawan) untuk berberapa hari berturut-turut (4-5 hari). Epimedium berfungsi untuk melancarkan salur darah, seterusnya meningkatkan perjalanan darah, meningkatkan fungsi saraf dan membantu keadaan ereksi yang lebih baik, melewatkan penuaan dan menguatkan ingatan.
KESAN SAMPINGAN

Pengambilan yang berlebihan (lebih dari 10 cawan sehari) akan mengakibatkan rangsangan berlebihan seterusnya memberi kesan kepada keadaan jantung. Elakkan pengambilan Epimedium berserta dengan ubat darah tinggi dan jantung.

SIAPA YANG PATUT AMBIL

Golongan dewasa, lelaki dan perempuan, kecuali wanita hamil . Semakin berusia anda, lagi sesuai ianya untuk anda. Sangat digalakkan kepada mereka yang kurang keinginan terhadap seks.

KEBAIKAN EPIMEDIUM

· tonik untuk lelaki dan wanita
· merangsang berahi dan keinginan seksual
· meningkatkan tahap testeron
· meningkatkan kandungan sperma
· bronchitis
· membantu fungsi buah pinggang
· mengurangkan keletihan
· melambatkan penuaan
· meningkatkan fungsi minda
· sakit belakang, kerapuhan tulang
· tekanan darah rendah
· membantu pengedaran darah
· sejuk dada, kebas
· mengawal menopause dan PMS
· menggalakkan pembinaan sel tulang ( osteoporosis )
· menghalang virus herpes simplex
· antioksida
· meningkatkan sistem imunisasi
· meningkatkan metabolisma – mengawal berat badan.

Lagi info tentang herba :

 • rumput tanduk kambing epimedium koreanum
 • pokok miang kambing
 • anak pokok epimedium sagittatum
 • rumput tanduk kambing malaysia
 • rumput miang kambing
 • rumput kambing terangsang
 • radix kacifatiah
 • pokokmiangkambing
 • nama herba
 • mengeni khasiat epimedium
 • khasiat rumput kambing
 • kebaikan herba-herba
 • ulam tanduk kambing