Kegunaan Pokok Kulim

Anda pernah dengar Pokok Kulim?
Daerah Kulim selalu lah dengar. Daerah ini diberi nama sempena pokok Kulim.

Pokok Kulim merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Scorodocarpus borneensis Becc. Buah pokok ini digunakan sebagai perencah masakan oleh orang asli di kawasan Tapah, Perak. Pokok ini mengeluarkan buah selari dengan musim durian. Ia dikatakan asal nama bandar Kulim.
Pokok Kulim merupakan pokok malar hijau serdahana sehingga besar sehingga ketinggian 40(-60) m, kesemua bahagian berbau bawang putih ; bole columnar, tanpa cabang sehingga 25 m, garis pusat sehingga 80(-150) cm, sering kali lurus, kadang-kala memiliki banir kecil; permukaan kulit pokok merekah cetek dan berkeping menjadi kepingan segi empat nipis, kelabu-perang sehingga merah-perang, bahagian dalam batang bergentian, merah-keunguan, bahagian dalam dengan tompokan kuning bata.

Buah Kulim

Adakah Pokok Kulim dan Buah Kulim sama? Siapa tahu…?

Pokok Kulim merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Scorodocarpus borneensis Buah pokok ini digunakan sebagai perencah masakan oleh orang asli di kawasan Tapah,Perak. Pokok ini mengeluarkan buah selari dengan musim durian. Pada tahun 1997 dianggarkan harga jual beli untuk kayu pokok kulim per meter padu adalah mencecah sebanyak RM 270.00.

Di Sarawak, pucuknya dimakan sebagai ulam. Buahnya boleh di makan dan kadang-kala digunakan sebagai pengganti bawang putih . Buah dan rebusan kulit kadang kala digunakan bagi merawat keracunan “”antiaris”” (Antiaris toxicaria Lesch.). Hasilan dari buahnya menunjukkan aktiviti antimicrobial.
Kayu pokok Kulim digunakan bagi pembinaan serdahana hingga berat dikawasan terlindung (alang, tiang, pintu, rangka tingkap, lantai, atap), pembinaan jambatan, pasak di kawasan air masin (dengan kulit dikekalkan), lunas kapal, tiang lombong, tiang eletrik, perkakasan ladang, dan lapik landasan kereta api sementara.
Pokok Kulim memiliki pertumbuhan yang perlahan dan pencontohan besar di Semenanjung Malaysia menunjukkan peningkatan keratan rentas tahunan 0.2-0.3 cm. Dalam ujian ladang si Semenanjung Malaysia pokok terbesar berusia 30-33 tahun berukuran keratan rentas 18-29 cm dan setinggi 18-21 m. Isipadu purata balak pokok Kulim yang didapati dalam kajiselidik 20,000 hektar di hutan Semangus, Sumatera adalah sekitar 0.5 m¦/ha.

Lagi info tentang herba :

  • pembekal anak pokok bunga di kulim